Śledzie po kaszubsku

poniedziałek, grudnia 16, 2013 ZaKochaj się w Smakach 3 Comments

A na blogach kulinarnych zatrzęsienie od przepisów adekwatnych do świąt Bożego Narodzenia.
Mimo iż nie chciałabym powtarzać tysiąca wręcz jednakowych potraw , nie umiem oprzeć się magii świąt. W tym tygodniu przedstawię wam 2 przepisy na …. Śledzie.
Ja dalej upieram się, że śledzie bardziej pasują do Wielkanocy. Czemu? Sama nie wiem.
Przyznam się również że śledzi zawsze się bałam i robiłam je w tym roku pierwszy raz z okazji małego przyjęcia wigilijnego ze znajomymi. Podobno poszły wszystkie ;)
Poniżej podsyłam Wam również rachunek oraz tabele kaloryczną.

Śledzi po kaszubsku w moim domu się nie jadało i nie jada.
Zawsze królują te w oleju
[przepis znajdziesz tutaj]







Pomimo iż nigdy nie czułam ich smaku zdecydowałam się zaryzykować.
Czy było warto?
Przekonajcie się sami ;)





Cebulę kroję w półtalarki i podsmażam na  ½ szklance oleju




 Gdy cebula będzie już zrumieniona dodaję pokrojone w małe plasterki  trzy ogórki kiszone.
Wszystko duszę ok. 5 minut.
Na tym etapie doprawiam solą, pieprzem oraz majerankiem.
Gdy wszystkie składniki już się połączą dodaję 200g przecieru pomidorowego / koncentratu, sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki ketchupu.

Odstawiamy do wystygnięcia. 


Ja śledzie przygotowałam w słoiku – wygodnie, łatwe do przechowywania i transportowania 
oraz ich zapach nie rozniesie się po całej lodówce. 

Na dno układam warstwę śledzi i przykrywam ją kaszubskim farszem. 




Śledzie muszą się przegryźć.
Najlepsze następnego dnia.
Przechowuj w lodówce :)


Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów