Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Dziś na obiad pieczarkowa z ziemniakami.
Można pominąć ziemniaki i podawać z makaronem.
Jednak wybierając moją wersję wszystko przygotujesz szybciej i w jednym garnku.
Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
[jak wybrać najlepsze mięso z kury – zobacz tutaj ]
350 gr pieczarek
[ale im więcej tym lepiej / zależy od upodobań]
włoszczyzna – możesz kupić w opakowaniu i dodać wszystko co
w nim znajdziesz lub kupić oddzielnie:
3 marchewki
kawałek selera
1 cebula
2 pietruszki
kawałek kapusty
kawałek pora
8 ziemniaków
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu czarnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
Mięso z kurczaka dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą.
Zimna woda w tym wypadku jest konieczna.
Gdy zalejecie
ciepłą lub gorącą wodą, mięso za szybko się „zetnie”.
Gotujemy do czasu aż zacznie szumieć. Zdejmujemy łyżką
wszystkie wytworzone burzynki.
Gdy mięso nie będzie ich już produkować.
Dodajemy obrane warzywa, oraz pokrojone w średnią kosteczkę ziemniaki. Wrzucamy
również liścia laurowego, ziele oraz pieprz.
A cebulę przekrojoną na pół i w łupince (mi tu łupinka
gdzieś zginęła :( , podpalamy przy ogniu lub pieczemy. Da ona wyjątkowy smak.
Wywar gotujemy dalej
W tym czasie myjemy pieczarki.
Kroimy je w poprzek i podsmażamy na maśle (można podsmażyć
je również na oleju ale na maśle mają całkowicie inny – lepszy smak)
Na tym etapie dodajemy przyprawy. Ja użyłam soli, pieprzu,
mieszanki warzywnej.
Tak podsmażone pieczarki dodajemy do wywaru.
Nasza zupa zaczyna już pachnieć jak pieczarkowa :)
Gotujemy
na małym ogniu, do momentu ugotowania ziemniaków.
Jeżeli mięso jest już miękkie
– możemy je wyjąć.
Gdy ziemniaki będą gotowe, dodajemy pół szklanki śmietany
12%
(oczywiście możesz użyć innych procentów).
Pamiętaj aby zahartować
śmietanę.
Polega to na dodaniu trochę gorącej zupy do śmietany jeszcze w
szklance.
Następnie dodaj całość do zupy.
Teraz śmietana nie powinna się
zważyć.
A oto tabela kaloryczna