Porady: Jak blanszować kalafiora ?
Blanszowanie
polega na krótkotrwałym gotowaniu warzyw lub owoców a następnie na szybkim ich schłodzeniu.
Stosujemy ten rodzaj obróbki termicznej przed zamrożeniem lub na przykład przed położeniem na grillu.
Warzywa zachowują swój naturalny, zdrowy kolor i mogą być dłużej przechowywane oraz najważniejsze nie tracą smaku i wartości odżywczych.
Blanszuje się przede wszystkim takie warzywa jak kalafior, brokuły, fasolę, groch
Umyłam i rozdzieliłam na różyczki
Włożyłam do gotującego się wrzątku
i gotowałam przez dosłownie 2/3 minuty.
Czas gotowania zaczynamy liczyć od momentu ponownego zagotowania się wody.
Przygotowałam zimną wodę
z kostkami lodu
do której włożyłam gorącego kalafiora.
Schładzamy ok. 5 minut
Tak zblanszowanego kalafiora przekładamy do szczelnie zamkniętych woreczków i zamrażamy.