"Wiesz co jesz?" - Kura
Najbardziej
popularne.
Najbardziej dostępne.
Smaczne.
Zdrowe.
Drób.
Kura
zdjęcie znaleziono na www.pl.all.biz/mieso-kurczaka-bgg1063247
Chciałabym Wam przedstawić KURĘ.
Jest to pierwszy post z cyklu „warto wiedzieć co jesz”.
Mięso drobiowe jest chude. Jest ono pełne łatwo
przyswajalnego, wartościowego białka zwierzęcego. Łatwiej się je trawi niż
mięso czerwone.
Drób zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnez,
cynk, potas i witaminy z grupy B. Wszystkie te czynniki wpływają na nasz układ
odpornościowy wzmacniająco.
Przygotowanie rosołu z kury osobie chorującej nie
jest wcale złym pomysłem bowiem podczas gotowania kury uwalnia się cysteina,
która ma właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne.
Jak kupować?
Przy zakupie drobiu powinniśmy zwracać uwagę na czy
powierzchnia mięsa jest szklista.
Jeżeli zauważmy, że mięso jest matowe, a
skóra wysuszona lub śliska to nie kupujmy!
Takie mięso zapewne nie jest już świeże.
Skóra powinna być miękka i gładka.
Gdy mięso ma
przebarwienia to bardzo zły znak.
Co jest drobiem ?
Drób hodowlany czyli kury, indyki, kaczki, gęsi, gołębie,
perliczki oraz strusie,
a także co jest dziwne - króliki.
Na rynku można znaleźć również drób dziki
czyli przepiórki,
bażanty, kuropatwy, dzikie gęsi i kaczki.
Czym przyprawiać?
Do drobiu pasują prawie wszystkie przyprawy, oczywiście
wszystkie w odpowiednich proporcjach.
Najczęściej do kurczaków dodajemy chili, czosnek, estragon,
gałkę muszkatołową, imbir, kapary, lubczyk, kardamon, curry, kurkuma, papryka,
pieprz, liść laurowy, rozmaryn, szałwia, majeranek, oregano.
Podstawowym składnikiem marynaty idealnie pasującej do
kurczaków jest oliwa, jogurt lub wina,
białe bądź czerwone.
Dzięki dodatkowym
składnikom tworzymy dopracowaną, oryginalną marynatę.
Można smak wzmocnić octem
balsamicznym, miodem lub sosem tabasco.
Aby dobrze zamarynować mięso należy poświęcić na to minimum
6 godzin !
Można robić to na dwa sposoby.
Pierwszą możliwością jest marynowanie
w woreczku (przeznaczonym do kontaktu z żywnością) szczelnie zamkniętym bądź w
odpowiednio głębokiej miseczce.
W obu przypadkach należy marynować w lodówce.
Kurę można podawać w całości lub w kawałkach.
Kurczaka można piec w piekarniku lub na ruszcie.
Jeśli wybieramy ten sposób przygotowania kury, należy
pamiętać aby w trakcie pieczenia polewać nasze mięso tłuszczem, który już się
wytopił. Dzięki temu kurczak będzie soczysty i będzie miał piękny kolor.
Kurę można gotować.
Podstawą jest aby mięso zawsze wkładać do zimnej wody. Nigdy
do wrzątku, lub nawet gorącej wody. Gotujemy długo na wolnym ogniu.
Kurę można dusić.
Kawałki kury można dusić w sosie własnym lub w winie. Nie
zapominając o przyprawach oraz ziołach.
Kurę można grillować.
Najlepsza kura grillowana to ta która spędziła wcześniej
dużo czasu w marynacie.
Z czym podawać ?
Na słodko: z miodem, owocami takimi jak jabłka, brzoskwinie,
żurawina
Z alkoholem: do kury najlepsze są wina.
Ciekawostki:
„Produkcja” kurczaka trwa około miesiąca.
Kura składa się w 1/5 z piersi.
Statystyczny Polak zjadł w 2012 r. 26,5 kg drobiu, czyli ok
18 kur!
Wyrabiacie normę ? :)