Pieczone pierogi z serem feta i rozmarynem
Wszyscy już powoli zaczynają lepić pierogi.Lepię i ja ;)
Wśród najlepszych i klasycznych pierogów z kapustą i grzybami, ruskich, z białym serem na słodko, z owocami lub ostatnio bardzo popularnych pierogów ze szpinakiem znalazłam przepis na pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i rozmarynem.
Jestem wręcz przekonana, że będą smakować Tobie i Twoim bliskim.
Dodatkowo będą stanowić odskocznie od pierogów które już znasz.
Ciasto które Ci przedstawię pasuje jedynie do pierogów pieczonych
[ciasto na pierogi gotowane - klik, klik]
Składniki:
ciasto:
400g mąki
200g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
farsz:
130g fety
350g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oliwy lub masła
3 łyżeczki rozmarynu
pieprz
Pierwszym naszym krokiem jest przygotowanie ciasta, ponieważ trzeba będzie je schładzać przez ok. 30 minut.
Należy przesianą mąkę posiekać z 200g masła.
Dodać 2 łyżki śmietany, 1 jajko oraz 1/2 łyżeczki soli i zagnieść.
Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Teraz należy ugotować obrane ziemniaki. Będzie to główny element farszy więc należy je utłuc.
Wszystkie składniki farszu należy teraz ze sobą połączyć.
Pamiętaj, że ziemniaki powinny już być ostudzone.
Zajmijmy się teraz lepieniem pierogów.
Wycinamy duże okrągłe koła i układamy na nich dużą porcję farszu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30- 40 minut.