Lekka sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem
Za oknem słońce i piękna wiosenna pogoda. W takie dni jak ten, większość ma ochotę na lekkie a sycące posiłki. Moją propozycją jest prosta sałatka, w której główną rolę odgrywa rukola. Ja uwielbiam jej lekko pikantny smak, w mojej wersji znajdziesz również gotowanego kurczaka - pamiętaj zawsze możesz go pominąć :) Świetna jako dodatek do obiadu ale u mnie przede wszystkim jako odrębne danie :)
Najważniejszy w tego typu sałatkach jest dressing. On nadaje i kształtuje cały smak sałaty.
Składniki:
sałatka:
duży pęczek rukoli
10-12 małych pomidorków koktajlowych
8 dużych pomidorów suszonych
mozzarella
garść ziaren słonecznika
2 małe [1 duża] pierś z kurczaka
dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy
[dowolny rodzaj]
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
szczypta bazylii
szczypta ziół typu pietruszka, kopere
pół łyżeczki soku z cytryny
odrobina czosnku
[może być mielony]
1. Zaczynamy od zagotowania wody, w której ugotujemy pierś z kurczaka. Do garnka z wodą dodajemy zioła, między innymi liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie. U mnie również majeranek i zioła prowansalskie. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy piersi i gotujemy ok.40 minut.
2. Myjemy i osuszamy rukolę.
3. Do sałaty dodajemy pokrojoną w drobna kostkę mozzarellę. Możesz użyć mozzarelli w małych kuleczkach.
4. Pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki.
5. Suszone pomidory kroimy w małe paseczki.
6. Ostudzonego kurczaka, również kroimy w małe kawałki, można go również "porwać" i wrzucić do sałatki.
7. Przed samym podaniem wrzucamy garść słonecznika na rozgrzaną patelnię. Prażymy, uważając aby ziarenka się nie przypaliły.
Sałatkę układamy do naczyń i zasypujemy słonecznikiem.
Przed podaniem zalewamy małą ilością dressingu.
Przygotowanie dressingu: całość dokładnie ze sobą łączymy.
Smacznego !