Klasyczny gulasz wieprzowy
Gulasz to typowe węgierskie danie, które wynaleźli pasterze.
Kiedyś gulasze pojawiały się nawet na węgierskich weselach.
To idealny obiad na zimne jesienne bądź zimowe dni.
Odwiedzając Węgry możemy spotkać się z wieloma jego odmianami.
Występuje jako
zupa gulaszowa,
tokań [gulasz z duszonego mięsa],
paprykarz [mam nadzieję, że już w wkrótce przedstawię wam ten przepis]
lub
ragout.
Dziś gulasz klasyczny. Stworzony jedynie z podstawowych składników.
U mnie podany z ziemniaczkami oraz prostą surówką z marchwi.
Składniki:
400 gr mięsa wieprzowego
[ja użyłam łopatki]
1 duża cebula
1 bułka
sól, pieprz, czosnek, majeranek, ostra papryka, słodka papryka, liść laurowy
szczypta chili
[opcjonalnie]
1 kostka rosołowa
[opcjonalnie]
1 kostka rosołowa
[opcjonalnie]
1. Mięso dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę
[mniejszą / większą - jak lubicie].
Obsypać wszystkimi przyprawami oraz zalać 1 - 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Odstawić na 2 - 3 godziny do zamarynowania.
[najlepiej odstawić nawet na całą noc]
Odstawić na 2 - 3 godziny do zamarynowania.
[najlepiej odstawić nawet na całą noc]
2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na ciemny, brązowy kolor.
Trzeba uważać aby się nie spaliła.
3. Na tej samej patelni podsmażyć zamarynowane mięsko.
4. W garnuszku zagotować wodę z liściem laurowym
[oraz kostką rosołową]
i dodać usmażone mięso z cebulą.
5. Należy gotować przez ok. 1 godzinę.
Do momentu, aż mięso będzie już miękkie.
Następnie dodać bułkę aby zagęściła nam sos.
I gulasz już gotowy :)
Surówka z marchwi została zrobiona z 1 marchewki oraz pół jabłka i jogurtu.
Macie ochotę na więcej mięsa ?
Zobacz też w jaki sposób przygotowałam bitki
[kliknij tutaj]