Wieprzowina w towarzystwie żurawiny i śliwki

piątek, stycznia 10, 2014 ZaKochaj się w Smakach 1 Comments

Chciałabym Wam zaprezentować kilka świetnych pomysłów na wieprzowinę. 
Zacznę od efektownych i szybkich bitek. 
Bitki to lekko ubite mięso, podsmażane a następnie duszone. 

Efekt: 
Podane z gotowanymi ziemniaczkami oraz marynowaną papryką (oczywiście domową)


Składniki dziś w formie wizualnej :)



Przygotowanie:

1. W garnku zagotować 0,5 litra wody wraz z kostką rosołową 
(można użyć wołowej, wieprzowej) 
oraz liściem laurowym.

2. Na patelni przysmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty czosnek. 
Przysmażać długo aby była dobrze brązowa.

3. Kotlety z wieprzowiny (u mnie z łopatki) rozbić tłuczkiem na grubość 
ok 5 mm. 
Obsypać mieszanką przypraw.
Lekko obsmażyć z dwóch stron.

4. Obsmażone kotlety wraz z cebulką przekładać do gotującej się wody.
Dodać śliwki kalifornijskie oraz żurawinę 
[można wybrać jedną opcję albo tak ja, połączyć je]


5. Dusić na małym ogniu ok. 1 godziny.

6. Ja nie zaprawiam sosów mąką lub śmietaną. 
Jeżeli przygotowuję ten sos, zawsze dodaję jedną bułkę 
[zdarza się że dodam 2 - tak bardzo je lubię ;) ] 
(widać ją na zdjęciu, obok ziemniaczków).
Dodaje w kawałkach - świetnie zagęszcza, a jak smakuje :)
Bułka może być świeża, wczorajsza, a nawet bardzo czerstwa.



A już niedługo kolejne pomysły na wieprzowinę :)

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów