Wieprzowina w towarzystwie żurawiny i śliwki
Chciałabym Wam zaprezentować kilka świetnych pomysłów na wieprzowinę.
Zacznę od efektownych i szybkich bitek.
Bitki to lekko ubite mięso, podsmażane a następnie duszone.
Efekt:
Podane z gotowanymi ziemniaczkami oraz marynowaną papryką (oczywiście domową)
Składniki dziś w formie wizualnej :)
Przygotowanie:
1. W garnku zagotować 0,5 litra wody wraz z kostką rosołową
(można użyć wołowej, wieprzowej)
oraz liściem laurowym.
2. Na patelni przysmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
Przysmażać długo aby była dobrze brązowa.
3. Kotlety z wieprzowiny (u mnie z łopatki) rozbić tłuczkiem na grubość
ok 5 mm.
Obsypać mieszanką przypraw.
Lekko obsmażyć z dwóch stron.
4. Obsmażone kotlety wraz z cebulką przekładać do gotującej się wody.
Dodać śliwki kalifornijskie oraz żurawinę
[można wybrać jedną opcję albo tak ja, połączyć je]
5. Dusić na małym ogniu ok. 1 godziny.
6. Ja nie zaprawiam sosów mąką lub śmietaną.
Jeżeli przygotowuję ten sos, zawsze dodaję jedną bułkę
[zdarza się że dodam 2 - tak bardzo je lubię ;) ]
(widać ją na zdjęciu, obok ziemniaczków).
Dodaje w kawałkach - świetnie zagęszcza, a jak smakuje :)
Bułka może być świeża, wczorajsza, a nawet bardzo czerstwa.
A już niedługo kolejne pomysły na wieprzowinę :)