Quiche ze szpinakiem i porem
Coś w pracy jeść trzeba! A gdy godziny lecą zbyt wolno to człowiek odruchowo szuka czegoś do zjedzenia :) Wersja na zimno i na ciepło. Do mnie zdecydowanie przemawia zimna. Farszem niech będzie to co lubisz, lub to co akurat masz w spiżarni / lodówce.
Quiche* z tym co lubisz najbardziej!
u mnie szpinak, por i kukurydza!
Składniki:
kruche ciasto:
250 gr mąki pszennej
150 gr masła / margaryny
1 jajko
szczypta soli
masa jajeczna:
1 / 2 jajka
1 opakowanie śmietany 18%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie kruchego ciasta:
1. Wszystkie składniki zagniatamy i wykładamy blaszkę. Ja użyłam sylikonowej foremki [o wymiarach ok. 28 cm średnicy] dzięki temu, nie musiałam jej smarować dodatkowo masłem. placek nakłuwam widelcem.
2. Wstawiam do nagrzanego do 180* piekarnika na ok. 20 / 30 minut.
3. Pozostawiam do ostygnięcia.
Przygotowanie farszu:
1. Szpinak rozmrażam na patelni, konkretnie doprawiając czosnkiem. Sól i pieprz dodaję bardzo ostrożnie. [masa jajeczna będzie równie wypełniona przyprawami]
2. Dodaję skrojonego pora [biała i jasnozielona jego część] i dusze przez dłuższą chwilę.
4. Pozostawiam do ostudzenia.
5. Na chłodne ciasto wykładam cały farsz szpinakowo - porowy i zasypuję kukurydzą.
6. Wszystko zalewam masą jajeczną [wszystkie składniki dokładnie wymieszać]. Na górze podsypuję jeszcze porami i delikatnie smaruję resztką śmietany.
7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na kolejne 20 minut.
Smacznego ! ;)
Zapraszam na mojego facebooka
*Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą.