Śledzie pod pierzynką
Przedłużamy okres świąteczny i zahaczamy o karnawał!Warstwowa sałatka śledziowa to smak świąt, który warto sobie przypominać przez cały okrągły rok :)
Przyznaje, że robiłam ją pierwszy raz (jak większość przepisów z bloga - ciągle szukam nowości :)
Trochę pracy trzeba włożyć, jak to bywa z sałatkami ale warto! Zobacz sam/sama :)
Składniki:
7-8 filetów śledziowych
3 średniej wielkości ogórki kiszone
[konserwowe również się nadają]
4 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane buraki
1 czerwona cebula
[może być biała]
4 ugotowane jajka
koperek
majonez
sól, pieprz
[Jeżeli kupujesz śledzie w marynacie na przykład już w oleju lub occie to od razu możesz je skroić. Wybierając śledzie sote, pamiętaj aby je wcześniej, odpowiednio długo namoczyć]
2. Śledzie smarujemy warstwą majonezu i posypujemy pieprzem.
3. Następną warstwą jest drobno posiekana cebula.
4. Ogórki kiszone lub konserwowe skrojone w kosteczkę będą tworzyć kolejną warstwę.
5. Ugotowane ziemniaki w mundurkach [lub bez] to następna warstwa.
6. Całość ponownie przykrywamy majonezem i pieprzem.
7. Ugotowane i obrane buraki trzemy na tarce, na dużych oczkach i układamy jako kolejny poziom. [Buraki mają dużo wody, więc przed nałożeniem pamiętaj aby je dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody]
8. Majonez !
9. Na dużych oczkach tarki ścieramy jajka.
10. Wszystko zasypujemy koperkiem, ewentualnie szczypiorkiem.
Sałatka najlepsza 'na drugi dzień', gdzie wszystkie warstwy smakowo się ze sobą połączą.
Smacznego :)