Herbaciany poradnik - ceylon

piątek, grudnia 19, 2014 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments

 

nazwa: ceylon
cena: 108 zł/kilogram
rodzaj: czarna
ocena: prawdziwa czarna herbata z lekką goryczką, która potrafi zdominować cały napar. Określiłabym ją na konkretną i pełną smakiem. Zdecydowanie polecam na wyjątkowe i ważniejsze okazję :) Jednak to nie mój typ "herbaty codziennej". Kolor naparu jest czerwono-brązowy [subiektywna]
sposób parzenia: 1 łyżeczka na ok. 200ml wody. Zalewany wrzątkiem, parzymy do 4 minut i oddzielamy liście od naparu.




Ta herbata produkowana jest na Sri Lance.
Dzięki pełnemu fermentowaniu przy produkcji jest herbatą czarną.
Zbierana jest przez cały rok, ale najwyższej jakości napary powstają z liści zbieranych od czerwca do sierpnia.

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów