Herbaciany poradnik - rooibos

niedziela, marca 15, 2015 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments

Coraz modniejsza herbata z czerwonokrzewu afrykańskiego. 
Uprawiana w RPA. 
Często mylony z czerwoną herbatą, i przydzielony do naparów podobnych herbatom - nic bardziej mylnego ! 
Rooibosy nie mają nic wspólnego z herbatami. 
Tego typu napary są delikatne o lekko miodowym posmaku, bez charakterystycznej dla czarnych herbat - goryczki. 


Rooibosy nie posiadają teiny, dlatego są polecane dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży oraz przed snem. 

Parzenie
1 czubata łyżka na szklankę, zalewana gorącą wodą i parzona ok. 5 minut.
Świetna również na zimno. 


U mnie dziś z dodatkiem kandyzowanego ananasa, skórki owocu róży oraz migdałów. 

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów