Krem z młodej marchwi
Uwielbiam małe, klimatyczne bazarki warzywno - owocowe. Wszystko jest o tej porze roku pełne kolorów i zapachów. Parę dni temu na jednym z nich spotkałam młoda marchewkę z burzą liści ;) i oto efekty:* Już wcześniej przygotowywałam krem z marchwi, ale marchwi późnej - jesiennej. [zobacz tutaj]
1 pęczek młodej marchewki
2 dojrzałe pomidory
1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz, odrobina cukru
1. Marchewkę pokroić w grube plasterki, a pomidory bez skórki na cząstki.
2. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć marchew, gdy będzie miękka dodać pomidory, bulion, przyprawić i gotować przez ok. 15 minut.
3. Ostudzić.
4. Zmiksować, następnie ponownie zagotować i dodać śmietanę. Śmietanę możesz dodać już na talerzu robiąc z niej kleksa [jak na zdjęciu].
5. Posypać dużą ilością pietruszki, bazylii lub wszystkim czym lubisz.
Smacznego !