"Wiesz co jesz?" - Kura

sobota, listopada 02, 2013 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments

Najbardziej popularne.
Najbardziej dostępne.
Smaczne.
Zdrowe.
Drób.
Kura



Chciałabym Wam przedstawić KURĘ.
Jest to pierwszy post z cyklu „warto wiedzieć co jesz”.
Mięso drobiowe jest chude. Jest ono pełne łatwo przyswajalnego, wartościowego białka zwierzęcego. Łatwiej się je trawi niż mięso czerwone.
Drób zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnez, cynk, potas i witaminy z grupy B. Wszystkie te czynniki wpływają na nasz układ odpornościowy wzmacniająco. 
Przygotowanie rosołu z kury osobie chorującej nie jest wcale złym pomysłem bowiem podczas gotowania kury uwalnia się cysteina, która ma właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne.

Jak kupować?
Przy zakupie drobiu powinniśmy zwracać uwagę na czy powierzchnia mięsa jest szklista. 
Jeżeli zauważmy, że mięso jest matowe, a skóra wysuszona lub śliska to nie kupujmy! 
Takie mięso zapewne nie jest już świeże.
Skóra powinna być miękka i gładka. 
Gdy mięso ma przebarwienia to bardzo zły znak.


Co jest drobiem ?
Drób hodowlany czyli kury, indyki, kaczki, gęsi, gołębie, perliczki oraz strusie,
 a także co jest dziwne - króliki.
Na rynku można znaleźć również drób dziki 
czyli przepiórki, bażanty, kuropatwy, dzikie gęsi i kaczki.

Czym przyprawiać?
Do drobiu pasują prawie wszystkie przyprawy, oczywiście wszystkie w odpowiednich proporcjach.
Najczęściej do kurczaków dodajemy chili, czosnek, estragon, gałkę muszkatołową, imbir, kapary, lubczyk, kardamon, curry, kurkuma, papryka, pieprz, liść laurowy, rozmaryn, szałwia, majeranek, oregano.

Jak marynować? 
Podstawowym składnikiem marynaty idealnie pasującej do kurczaków jest oliwa, jogurt lub wina, 
białe bądź czerwone. 
Dzięki dodatkowym składnikom tworzymy dopracowaną, oryginalną marynatę. 
Można smak wzmocnić octem balsamicznym, miodem lub sosem tabasco.
Aby dobrze zamarynować mięso należy poświęcić na to minimum 6 godzin ! 
Można robić to na dwa sposoby.
 Pierwszą możliwością jest marynowanie w woreczku (przeznaczonym do kontaktu z żywnością) szczelnie zamkniętym bądź w odpowiednio głębokiej miseczce. 
W obu przypadkach należy marynować w lodówce.

W jaki sposób przygotowywać? 
Kurę można podawać w całości lub w kawałkach.
Kurczaka można piec w piekarniku lub na ruszcie.
Jeśli wybieramy ten sposób przygotowania kury, należy pamiętać aby w trakcie pieczenia polewać nasze mięso tłuszczem, który już się wytopił. Dzięki temu kurczak będzie soczysty i będzie miał piękny kolor.

Kurę można gotować.
Podstawą jest aby mięso zawsze wkładać do zimnej wody. Nigdy do wrzątku, lub nawet gorącej wody. Gotujemy długo na wolnym ogniu.

Kurę można dusić.
Kawałki kury można dusić w sosie własnym lub w winie. Nie zapominając o przyprawach oraz ziołach.

Kurę można grillować.
Najlepsza kura grillowana to ta która spędziła wcześniej dużo czasu w marynacie.

Z czym podawać ?
Na słodko: z miodem, owocami takimi jak jabłka, brzoskwinie, żurawina
Z alkoholem: do kury najlepsze są wina.


Ciekawostki:
„Produkcja” kurczaka trwa około miesiąca.
Kura składa się w 1/5 z piersi.
Statystyczny Polak zjadł w 2012 r. 26,5 kg drobiu, czyli ok 18 kur!

Wyrabiacie normę ? :) 





Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów