Mięsne sakiewki z owocami
Pozostając w temacie drobiu
mam dla Was świetny pomysł zarówno na obiad oraz jako propozycje zastąpienia nudnych sklepowych wędlin.
Mięsne sakiewki z owocami
Mięso a w szczególności drób świetnie łączy się z owocami.
Ja dziś wybrałam suszone śliwki kalifornijskie oraz morele.
Składniki:
1 pierś kurza
kilka suszonych śliwek kalifornijskich
kilka moreli
sok z połowy cytryny
łyżka miodu
2 łyżki oliwy
Sakiewki podałam z roszponką połączoną z rzodkiewką oraz gruszkami
W oczyszczonej piersi robimy dziurkę.
Należy pamiętać aby nie zrobić dziurki zbyt dużej.
Nasze owoce wówczas nam wpadną.
Wkładamy umyte śliwki i morele.
(można to robić na przemiennie lub z jednej strony same śliwki a z drugiej morele, tak jak zrobiłam to ja)
Przygotowujemy marynatę:
1 łyżka miodu połączona z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżkami oliwy
W naczyniu żaroodpornym układamy pierś posypaną jedynie solą i pieprzem.
Zalewamy marynatą.
Naginając trochę zasady marynowania drobiu, które znajdziesz tutaj
pozostawiamy na minimum godzinę :)
Po czasie marynowania tak przygotowaną pierś
wkładamy do rozgrzanego do 180'C piekarnika na ok 40 minut.
Pamiętaj! Zaglądaj do swojej sakiewki. Jest to jedynie czas orientacyjny
W tym czasie przygotowujemy sałatkę
garść roszponki
połączona z rzodkiewką
oraz gruszkami
zalana lekkim vinegretem idealnie pasuje do tego dania.
Po upieczeniu mięsa zostawmy je na ok 10 minut aby odpoczęło.
Dzięki temu nasze sakiewki wciągną cały wytworzony sok i będą soczystsze.
Ja zdecydowałam się na obiad z sakiewkami.
Pokroiłam je więc na dość grube kawałki.
Jeśli chcecie użyć ich jako dodatku do chleba, wystarczy że pokroicie je na mniejsze kawałki
Życzę wszystkim smacznego !
:)