Mięsne sakiewki z owocami

wtorek, listopada 05, 2013 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments

Pozostając w temacie drobiu 
mam dla Was świetny pomysł zarówno na obiad oraz jako propozycje zastąpienia nudnych sklepowych wędlin.


Mięsne sakiewki z owocami
Mięso a w szczególności drób świetnie łączy się z owocami. 
Ja dziś wybrałam suszone śliwki kalifornijskie oraz morele.





Składniki:
1 pierś kurza
kilka suszonych śliwek kalifornijskich
kilka moreli
sok z połowy cytryny
łyżka miodu
2 łyżki oliwy


Sakiewki podałam z roszponką połączoną z rzodkiewką oraz gruszkami




W oczyszczonej piersi robimy dziurkę. 
Należy pamiętać aby nie zrobić dziurki zbyt dużej. 
Nasze owoce wówczas nam wpadną.

Wkładamy umyte śliwki i morele.
(można to robić na przemiennie lub z jednej strony same śliwki a z drugiej morele, tak jak zrobiłam to ja)





Przygotowujemy marynatę:
1 łyżka miodu połączona z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżkami oliwy


W naczyniu żaroodpornym układamy pierś posypaną jedynie solą i pieprzem. 
Zalewamy marynatą.
Naginając trochę zasady marynowania drobiu, które znajdziesz tutaj 
pozostawiamy na minimum godzinę :)



Po czasie marynowania tak przygotowaną pierś 
wkładamy do rozgrzanego do 180'C piekarnika na ok 40 minut.

Pamiętaj! Zaglądaj do swojej sakiewki. Jest to jedynie czas orientacyjny


W tym czasie przygotowujemy sałatkę
garść roszponki


połączona z rzodkiewką


oraz gruszkami

zalana lekkim vinegretem idealnie pasuje do tego dania.



Po upieczeniu mięsa zostawmy je na ok 10 minut aby odpoczęło.
Dzięki temu nasze sakiewki wciągną cały wytworzony sok i będą soczystsze.



Ja zdecydowałam się na obiad z sakiewkami. 
Pokroiłam je więc na dość grube kawałki.
Jeśli chcecie użyć ich jako dodatku do chleba, wystarczy że pokroicie je na mniejsze kawałki




Życzę wszystkim smacznego ! 
:)

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów