Ekspresowe risotto z zielonym groszkiem, dynią oraz pietruszką

czwartek, grudnia 10, 2015 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments


Włoskie risotto w wersji dla zabieganych ;)
Danie można przyrządzić dosłownie z dodatkiem wszystkiego. 
Ja zdecydowałam się dziś na słodki zielony groszek oraz dynię.


Składniki:
1/3 szklanki ryżu
1/2 szklanki mrożonego groszku
1/2 szklanki mrożonej (lub świeżej) dyni
2 łyżki masła
ok. 500 ml bulionu
pietruszka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (odrobina)


1. Na maśle podsmażamy ryż.
2. Po ok. 2/3 minutach dolewamy jedną łyżkę wazową bulionu.
3. Ciągle mieszamy, gdy ryż wchłonie całość bulionu, dodajemy kolejną, nie za dużą porcję. Czynność należy powtarzać do momentu, aż ryż wypije całą przygotowaną porcję lub będzie wystarczająco miękki.
4. Dorzucamy mrożone warzywa. Mieszamy oraz przyprawiamy do smaku.
5. Na sam koniec zasypujemy dużą ilością, świeżej pietruszki.

Smacznego :)

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów