Żytnio razowe muffiny z chałwą lub czekoladą
Ciężkie, zdrowsze a przede wszystkim muffiny które nie są szalenie słodkie.
Babeczki z kostką czekolady w środku, najlepiej podawać ciepłe - czekolada jest wtedy prawie płynna.
A te z chałwą... sami spróbujcie !
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 szklanki cukru brązowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
gorzka czekolada (po kostce na muffinę)
chałwa
2 jaja
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1. Wszystkie składniki suche mieszamy w oddzielnej misce. Mąkę oraz proszek najlepiej przesiać.
2. Składniki mokre mieszamy w oddzielnej misce.
3. Masę suchą dodajemy do mokrej i mieszamy. Mieszamy delikatnie i nie martwimy się że zostają gdzieś grudki.
4. Nakładamy ciasto, na wysokość 3/4 papilotki, układamy albo kostkę gorzkiej czekolady albo kawałeczek chałwy, u mnie większość babeczek z chałwą :) - wybrałam o smaku waniliowym. Nakładamy na to jeszcze łyżkę masy. Można babeczki zasypać słonecznikiem, płatkami migdałowym lub wiórkami kokosowymi.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200* na ok. 20 minut.