Placki ziemniaczne
Dziś przepis na mało niedzielny obiad :)
Ale za to bardzo hm.. klasyczny jeżeli chodzi o jego występowanie w polskich domach.
Na samym dole znajdziecie rachunek ile kosztowało mnie to danie :)
Placki ziemniaczane
Składniki:
Porcja na 2 osoby
5 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oleju
Sól, pieprz
Ziemniaki ścieram na „grubych oczkach”.
Wynika to tylko z
tego z tego, że najbardziej mi takie smakują.
Polecam Ci również sposób aby
połowę ziemniaków utrzeć na grubych a połowę na małych oczkach.
Starte
ziemniaki należy odsączyć.
Dodaję 1 jajko
Przyprawiam solą i pieprzem.
Kroję 1 cebulę.
Zawsze ta czynność jest dla mnie najgorsza.
Cebulę bardzo lubię a w plackach to wręcz uwielbiam :)
Zazwyczaj kroję tak jak
na zdjęciu.
Nie docieram do samego końca aby mocno się trzymała i abym mogła
szybko i bez płaczu ją pokroić.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju.
To bardzo ważne aby
patelnia z olejem była mocno nagrzana.
Dzięki temu placki nie napiją się bardzo
dużo oleju.
Smażę z każdej strony do uzyskania najodpowiedniejszego dla
mnie koloru.
Wykładam następnie na papierowe ręczniczki i osuszam.
Możesz z takiego ciasta przygotować duże placki, na przykład
do placków po węgiersku
[przepis już wkrótce]
Placki podawać można na wiele sposobów: z sosami, mięsem,
śmietaną (jak u mnie), ketchupem a nawet cukrem.
A jakie placki Ty lubisz najbardziej ?
A oto koszt całego dania: