Śledź w oleju
A dziś tak jak obiecałam przepis na śledzie w oleju.Elementem który troszkę odróżnia je od tej klasycznej wersji jest ocet.
Śledzie te są super proste w porównaniu do śledzi kaszubskich które prezentowałam ostatnio.
[przepis znajdziesz tutaj]
Mam nadzieję że będą Wam smakować tak samo bardzo jak mi
Składniki:
Śledzie kroję w małą kosteczkę (jak na zdjęciu) ale można ją również pokroić
w dowolny – ulubiony sposób
Śledzia w kawałkach przekładam do słoika.
Zakrywam warstwą cebuli pokrojonej w piórka.
W osobnym naczyniu łączę wszystkie składniki marynaty czyli 2/3 szklanki octu i 2/3 szklanki oleju oraz ½ szklanki wody.
Wszystko mieszam i zalewam śledzie. Na górę układam liście laurowe.
Wszystkie śledzie są najsmaczniejsze po jakimś czasie. Ja moje podałam dopiero następnego dnia.
A oto cały koszt śledzia: