Świąteczny chleb orzechami podsypany

poniedziałek, grudnia 23, 2013 ZaKochaj się w Smakach 1 Comments

Mam nadzieję że u was w domach tak jak i w moim, święta to również 
domowe wypieki na przykład chleba lub mięs. 
Takich specjałów które na co dzień kupujemy.

Wraz z tym pachnącym chlebem chciałabym złożyć Wam najszczersze życzenia. 
Samych wspaniałych chwil. 

Spełnienia wszystkich marzeń. 
Najlepszych przepisów. 
Dużo pomysłów i ochoty na ich wykonywanie. 
Smacznych Świąt.

Składniki:

1 kg mąki krupczatki lub 5 ziaren
[ja wykorzystałam 0,5 kg mąki krupczatki oraz 0,5 kg mąki do wypiekania chleba]
1,5 łyżki  soli
3 łyżki cukru
5 dag drożdży
1 litr ciepłej wody
1 szklanka otrębów
[użyj tych które lubisz najbardziej]
Dodatki są dowolne. Ja przedstawiam dziś przepis, w którym wykorzystałam:
słonecznik
siemię lniane
suszone śliwki kalifornijskie
[kilka]
orzechy włoskie
[jedynie do posypania]




Wszystkie ziarna podsmażamy na suchej patelni aby się zrumieniły.
Mąkę, sól, cukier, otręby oraz przestudzone ziarna jak i rozkruszone drożdże i ciepłą wodę razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Po upływie tego czasu przekładamy do foremek i odstawamy na kolejne 20 minut.





Po tym czasie posypałam ciasto po wierzchu orzechami a do środka powciskałam kilka śliwek. 

Drugi chlebek jest posypany na wierzchu jedynie otrębami i słonecznikiem.






Zdecydowałam się zrobić jeszcze kilka małych babeczek- chlebków.
Foremki obsypałam ziarnami i orzechami i nałożyłam ciasto. Piekłam pół wymaganego czasu czyli ok 30 minut. 

Piec 60 minut w 180'C 


mmm... u mnie już świetnie pachnie. 
Mam nadzieję że zdążycie zrobić chlebki jeszcze w te święta.
Gorąco polecam.



Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów