Gulasz szegedyński / transylwański

sobota, stycznia 25, 2014 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments

Kolejny mięsny przepis. Idealnie pasujący do dzisiejszej pogody. Gulasz ten porządnie Cię rozgrzeje i doda mnóstwo energii. 
Ostatnie przepisy mają węgierski rodowód, w tym przypadku jest podobnie. Stosowana zamiennie nazwa szegedyński lub transylwański określa gulasz, który jak dla mnie idealnie oddaje smak bigosu. 

Za dużo pracy i pieniędzy przy tradycyjnym bigosie? A ty nadal masz na niego ochotę..... koniecznie wypróbuj ten przepis ;)

* Klasycznie gulasz jest przygotowany na smalcu, ja użyłam oliwy - spokojnie możecie również jej użyć.

Składniki:


1. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
Pod koniec smażenia dodać przyprawy: ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz.


2. Gdy cebula będzie już dobrze zeszklona, dodać pokrojone w kawałki mięso.
Smażyć ok. 3 - 4 minuty.


3. Dolać do garnka 1,5 szklanki wody oraz liść laurowy.
Wszystko dusić ok. 30 minut.
Następnie po tym czasie dodać umytą, pokrojoną w mniejsze kawałki kiszoną kapustę.
Gotujemy na najmniejszym ogniu, do momentu odparowania wody.
[polecam równie zamiast wody wszystko gotować na piwie]



W kuchni węgierskiej im więcej papryki tym lepiej, więc polecam jej użyć jak najwięcej :)

Mam nadzieję, że przepis rozgrzeje również i Was. 
Pozdrawiam wszystkim w ten zimowy dnień :)


Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów