Ryba zapiekana z serem i ziołowymi ziemniaczkami
Lubię rybę która jest delikatna i łagodna w smaku.Nie gości u mnie na talerzu ryba panierowana i smażona.
Najbardziej smakują mi pieczone.
Dziś filet z jednej z moich ulubionych ryb - grenadiera
[przepis na grenadiera z serem białym --> znajdziesz tutaj]
Podane z pieczonymi, obtoczonymi w ziołach ziemniaczkami, szczypiorkiem i kefirem do popicia :)
Składniki:
1 płat rozmrożonej białej ryby
[ja wybrałam grenadiera]
kawałek sera brie
3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
szczypiorek
trochę masła
[opcjonalnie]
sól, pieprz
1. Umytą rybę obsypujemy solą i pieprzem. Zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy do zamarynowania.
[w wersji ekspresowej można pominąć ten punkt]
2. Na każdy kawałek ryby kładziemy trochę masła.
3. Jeden ząbek czosnku kroimy w talarki i kładziemy na rybie.
4. Na rybę trafia również ser brie pokrojony w plasterki.
5. Wszystko ląduje w piekarniku nagrzanym do 180*C na ok. 30 minut.
*jeżeli wybierasz opcję z ziemniaczkami, pamiętaj wcześniej je obgotować. Oczyszczone lub obrane ziemniaki gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedź, a następnie obsyp ulubionymi ziołami [ja wybrałam zioła prowansalskie oraz majeranek]
*nieobrany czosnek, wrzucony do piekarnika [tak jak na zdjęciu] smakuje nieziemsko! Jeżeli tylko lubisz - koniecznie wypróbuj.