Racuchy
Tłusty czwartek to w moim słowniku - dzień pączka :) Są one tak bardzo kojarzone z końcem karnawału i tak zakorzenione w naszej tradycji, że ciężko sobie wyobrazić ten dzień bez tego przysmaku. Jednak jeśli masz ochotę na coś innego, coś mniej kalorycznego [niż pączki] to sprawdź moje racuchy.
Składniki:
40 dag mąki
1,5 szklanki mleka
3 dag drożdży
0,5 szklanki oliwy
1 łyżka cukru
aromat, np. śmietankowy
1. Drożdże oraz 1 łyżkę cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku.
2. Mąkę przesiewamy i dodajemy 2 jajka, 1,5 szklanki mleka oraz aromat
3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia [ok.30 minut]
4. Na bardzo dobrze rozgrzanej oliwie smażymy racuchy z dwóch stron
[bardzo szybko się smażą]
5. Racuchy po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Szczęśliwego Dnia Pączka :)