Klopsy czy pulpety ?
Pulpety gotowane w sosie lub zupieKlopsy pieczone w piekarniku
Mielone smażone na tłuszczu
Czyli propozycja jaką dziś dla Was przygotowałam to według informacji powyżej - mielone kotletowe pulpety ? :)
No trochę dziwna nazwa. Kulki mięsne najpierw obsmażyłam a potem gotowałam w sosie. Ja nazywam je pulpetami, ale może wy macie pomysł jak nazwać mój dzisiejszy obiad? :)
Składniki:
250g mięsa mielonego
[ja użyłam mięsa drobiowego]
1 duża cebula
1 marchewka
1 jajko
3-4 łyżki otrębów
[pszenne/owsiane]
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Pęczek koperku
Sól, pieprz, papryka ostra
Kilkanaście ziarenek kukurydzy
[opcjonalnie]
1. Kroimy w drobną kostkę 1 cebulę i ścieramy na
grubych oczkach tarki 1 marchewkę.
2. Do mięsa dodaję skrojoną cebulę + marchew +
przeciśnięty czosnek +3 – 4 łyżki otrębów + koperek + przyprawy i 1 jajko.
Wszystko mieszam.
3. Formujemy pulpeciki. Ja lubię takie malutkie.
4. Na patelni podsmażam na 1 łyżce oleju wszystkie
pulpeciki.
5. Po lekkim podsmażeniu, przekładam do garnka z
odrobiną wody. Dodaję również liścia laurowego i opcjonalnie kostkę rosołową.
6. Gotuję na małym ogniu ok. 20/30 minut.
Po tym czasie
dodaję jogurt i kukurydzę, dodaję również resztę koperku do sosu i gotuję
jeszcze przez chwilę.