Aksamitny krem kukurydziany
Coraz więcej słońca za oknem, więc i na moim talerzu zrobiło się bardzo jasno :)
Aksamitna, delikatna, słodka zupa - krem jest spełnieniem marzeń w taki piękny i pogodny dzień jak dziś.
Składniki:
2 puszki kukurydzy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka jogurtu naturalnego
[ewentualnie śmietana]
1. Na oliwie podsmażamy skrojoną w piórka 1 dużą cebulę wraz z drobno posiekanym czosnkiem.
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy 2 puszki kukurydzy [wcześniej odsączonej / zostawiamy trochę do dekoracji]
3. Chwilkę smażymy i wszystko zalewamy wodą [jedynie tyle aby zakryła kukurydzę]
4. Gotujemy ok. 10 minut.
5. Gdy trochę przestygnie blendujemy. Gdy wyjdzie za gęsta można dodać jeszcze trochę wody.
6. Podajemy z łyżką jogurtu oraz startym żółtym serem.