Oceaniczna i lekka. Ryba.

piątek, stycznia 03, 2014 ZaKochaj się w Smakach 3 Comments

Ryba ta jest prosta i lekka. 
Idealna na obiad po świątecznym szaleństwie. 
Ja zdecydowałam się dziś na grenadiera. To ryba oceaniczna, która żyje w oceanie atlantyckim na południe od Islandii i południowej Grenlandii. 
Słyszałam (niestety sama jeszcze nie próbowałam), że ten gatunek jest bardzo trudny do usmażenia. Zdecydowałam się więc na pieczenie w naczyniu żaroodpornym. 
Grenadier to bardzo delikatne białe mięso. Jest idealna dla osób które nie przepadają za rybami. 
A sam przepis jest szybki i warty wypróbowania. Składniki początkowo mogą się wydawać nieodpowiednie do ryby ale efekt jest świetny.

Składniki podaję orientacyjnie. Sama wszystko dodawałam "na oko"

Składniki:
płat rozmrożonej białej ryby 
[ja wybrałam grenadiera]
pół opakowania serka wiejskiego/granulowanego
2 łyżki sera białego 
2 łyżki koperku 
[może być zamrożony]
1 łyżka cytryny
sól, pieprz, curry

Serek wiejski, ser biały wymieszałam z dodatkiem koperku i soku z cytryny. 
Rozłożyłam połowę masy na spód naczynia żaroodpornego.

Na to położyłam dobrze rozmrożoną rybę. 
Rybę najlepiej rozmrażać w lodówce pod przykryciem.
Całość obsypałam przyprawami.


Nałożyłam pozostałą część serka na rybę i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 180*C na ok. 30 - 35 minut.


Proste i smaczne ;)
Najlepiej smakuje z ryżem. 

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów