Mleczna buraczkowa
Jestem zachwycona jej smakiem. Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie tak dobry! :)Buraki uwielbiam i lubię pod każdą postacią.
Rozgrzejcie się dziś troszkę, zupą buraczkową zabielaną mlekiem :)
Składniki:
3 średniej wielkości buraki
1 puszka fasoli białej lub czerwonej
[zamiast fasoli możesz użyć ziemniaków]
włoszczyzna:
marchew, pietruszka, seler, kapusta, por, cebula
1 szklanka mleka
cukier, ocet, sól, liść laurowy, kostka rosołowa, pieprz czarny w ziarenkach i ziele angielskie
1. Buraki obieram. Połowę kroję na małą kosteczkę, a drogą połowę w duże talary
[jak na zdjęciu powyżej]
2. Całą włoszczyznę kroję na talarki i wrzucam wszystko do garnka.
Dodaję kostkę rosołową, pieprz, ziele angielskie oraz wszystko solę.
Cebulę przysmażam nad płomieniem i dodaję do zupy.
[robiłam tak również w pieczarkowej - klik, klik]
Jeżeli wybrałaś/eś opcję z ziemniakami - pokrój je w kostkę i gotuj z resztą warzyw.
3. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
4. Pod koniec gotowania dodaję pół łyżeczki cukru oraz 1 porządną łyżkę octu.
Gotuję jeszcze przez chwilę.
5. Po tym czasie dodaję mleko oraz odsączoną fasolkę.
Pyszna!
Smacznego :)