Placki tortilla
Och, kto ich nie lubi? Nadają się do wszystkiego, a ich smak z różnymi dodatkami powoduje, że pasują do każdego dania.Ja zrobiłam wersję trochę zmodyfikowaną - ale zdrowszą i wpływającą pozytywnie na nasze samopoczucie. Bo zawsze czujemy się lepiej gdy możemy zjeść coś na prawdę dobrego, co dodatkowo nie przysporzy nam dodatkowych kalorii. Z podanych proporcji wyszły mi 3/4 średniej grubości tortille.
Składniki:
1 jajko
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki otrębów żytnich
[równie dobrze możesz użyć tylko jednego rodzaju otrębów]
3 łyżki mąki kukurydzianej
[bądź pszennej, jednak polecam kukurydzianą]
chlust mleka
[dodaję go tyle, aż rozcieńczę ciasto - planem jest ciasto naleśnikowe ]
szczypta soli
1. Wszystkie składniki mieszam w misce. Nie potrzeba do tego miksera lub innych urządzeń.
2. Na rozgrzaną patelnie z małą ilością oliwy, wlewam masę i smażę po obydwu stronach do pożądanego kolor / stopnia przypieczenia.
Można również zaszaleć i wypróbować pomysł na omleto - tortillę :)
1. Wlewamy masę na rozgrzaną patelnię i wrzucamy dodatki, które lubimy. W moim przypadku to kukurydza, groszek. Dodałam też trochę szynki i sera żółtego.
2. Gdy ciasto będzie już dość mocno ścięte, można przerzucić tortillę na drugą stronę.
Smacznego :)