Herbaciana babka z makiem

sobota, listopada 09, 2013 ZaKochaj się w Smakach 4 Comments

Jak Ci mija długi weekend ? 
To zawsze świetna okazja do spotkań, a do spotkania obowiązkowo coś słodkiego. 
Dziś do swojej popołudniowej herbatki podaj herbacianą babkę. 
Ja dodatkowo dodałam dużą ilość suchego maku. 
Uwielbiam go w ciastach. 
Jeżeli jest to składnik za którym nie przepadasz, pamiętaj zastąp go albo omiń :)
Pokażę Ci teraz krok po kroku jak ją przygotować

Herbaciana babka z makiem i rodzynkami



Składniki:
500 gram mąki
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki suchego maku
160 gram rodzynek (ja wrzuciłam garść)
1,5 szklanki mocnej herbaty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka skórki z cytryny
sok z połowy cytryny
szczypta soli 


Naszą babkę zaczynamy od zaparzenia 
1,5 szklanki gorącej, mocnej herbaty. 
(Ja mój wywar przygotowałam z 2 torebeczek herbaty na 1,5 szklanki wrzątku.)

Wlewamy herbatę do garnka i wrzucamy rodzynki - tyle ile lubicie.
Gotujemy ok. 5 minut.
Po ugotowaniu rodzynki odsączamy a herbatę studzimy.
Uważaj i jej nie wylej :)

Parzymy cytrynę.
Polewamy ją wrzątkiem.


Do miski wrzucamy 3/4 kostki margaryny i miksujemy.


Dodajemy 4 żółtka.
I bardzo dobrze miksujemy aby powstała jednolita masa.


Dodajemy stopniowo 3/4 szklanki cukru, dalej miksując. 
Dodajemy również w tym momencie sok z połowy cytryny, oraz łyżeczkę otartej skórki z cytryny, sodę oraz proszek do pieczenia.  


Na przemian dodajemy 500 gram przesianej wcześniej mąki oraz


 ostudzoną herbatę, która została nam po ugotowaniu rodzynek. 


To właśnie dzięki herbacie nasze ciasto ma taki charakterystyczny kolor :)


Z pozostałych 4 białek ubijamy pianę wraz ze szczyptą soli 
(lepiej się ubije).
Dodajemy ją do masy i bardzo delikatnie mieszamy.
Staramy się wtłoczyć w masę jak najwięcej powietrza.


Dodajemy 1/2 szklanki lub więcej maku. Nie trzeba go myć, płukać. 
Wsypujemy go prosto z opakowania. 


Dodajemy ugotowane w herbacie rodzynki.
Dokładnie mieszamy.


Całą masę przelewam do formy. Ja używam silikonowej. Nie muszę jej natłuszczać, ani wykładać papierem, wszystkie ciasta świetnie z niej wychodzą. 
Jeżeli korzystasz z innych, koniecznie trzeba je natłuścić. 

Masę po wierzchu posypałam dodatkowo makiem. 


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180'C na ok. 50 minut.
Pamiętaj do niej zaglądać.



Babkę możesz obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.


Babka jest pyszna ! 
:) 
Musisz ją wypróbować 

Smacznego ;)


Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów