Śledzie pod pierzynką

czwartek, stycznia 08, 2015 ZaKochaj się w Smakach 1 Comments

Przedłużamy okres świąteczny i zahaczamy o karnawał!
Warstwowa sałatka śledziowa to smak świąt, który warto sobie przypominać przez cały okrągły rok :)
Przyznaje, że robiłam ją pierwszy raz (jak większość przepisów z bloga - ciągle szukam nowości :)
Trochę pracy trzeba włożyć, jak to bywa z sałatkami ale warto! Zobacz sam/sama :)

Składniki:

7-8 filetów śledziowych
3 średniej wielkości ogórki kiszone 
[konserwowe również się nadają]
4 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane buraki
1 czerwona cebula
[może być biała]
4 ugotowane jajka
koperek
majonez
sól, pieprz


1. Na dnie miski [najlepszy efekt uzyskamy gdy miska będzie przeźroczysta, gdyż to sałatka warstwowa] układamy śledzie, pokrojone w małe kawałeczki.
[Jeżeli kupujesz śledzie w marynacie na przykład już w oleju lub occie to od razu możesz je skroić. Wybierając śledzie sote, pamiętaj aby je wcześniej, odpowiednio długo namoczyć]

2. Śledzie smarujemy warstwą majonezu i posypujemy pieprzem.

3. Następną warstwą jest drobno posiekana cebula.


4. Ogórki kiszone lub konserwowe skrojone w kosteczkę będą tworzyć kolejną warstwę.

5. Ugotowane ziemniaki w mundurkach [lub bez] to następna warstwa.

6. Całość ponownie przykrywamy majonezem i pieprzem.


7. Ugotowane i obrane buraki trzemy na tarce, na dużych oczkach i układamy jako kolejny poziom. [Buraki mają dużo wody, więc przed nałożeniem pamiętaj aby je dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody]


8. Majonez !

9. Na dużych oczkach tarki ścieramy jajka.


10. Wszystko zasypujemy koperkiem, ewentualnie szczypiorkiem.


Sałatka najlepsza 'na drugi dzień', gdzie wszystkie warstwy smakowo się ze sobą połączą. 
Smacznego :)

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów