Zebra

wtorek, czerwca 24, 2014 ZaKochaj się w Smakach 2 Comments

Szybki przepis
Szybki wpis
Szybko znika z talerzy!
Na jutrzejszą dłuuuugą środę proponuję zebrę.
Lekką i prostą.

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru białego
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
5 jajek
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
1. Ubijamy 5 białek z 1,5 szklanki białego cukru - do białości. Warto poświęcić na tą czynność więcej czasu. Aby dobrze ubiła się piana, można dodać szczyptę soli kuchennej.



2. Do piany dodajemy wszystkie pięć żółtek.

3. Dolewamy na przemian 1 szklankę wody gazowanej oraz 1 szklankę oleju.

4. Na koniec wsypujemy przesiane 2,5 szklanki mąki pszennej

5. Masę rozdzielamy na dwa naczynia.

6. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.


7. Do natłuszczonej formy wlewamy na przemian masę białą i ciemną. Róbmy to dość wolno i nie śpieszmy się :)




 8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 - 50 minut.


Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów