Kruche pierożki z warzywami i serem

niedziela, listopada 15, 2015 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments


Dziś przedstawiam przepis na kruche pierożki z papryką oraz białym serem. 
Słodkie ciasto idealnie komponuje się ze słonym farszem. 
Świetnie sprawdzają się na wycieczki, do pracy czy szkoły oraz przyjęcia, gdyż super smakują również na zimno. 


Składniki:
300 g maki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
[białko zachowaj]
50 ml śmietany 12%
1 czerwona papryka
2 łyżki mleka
sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra


1. Paprykę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oliwie. Ostudź.



2. Wmieszaj do rozdrobnionego sera białego z dodatkiem śmietany, dopraw.
3. Mąkę, cukier puder, masło, żółtko i dwie łyżki śmietany zagnieć na jedną masę. Odstaw do lodówki. 


4. Po kilkunastu minutach ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać kółka, tak jak na pierogi.




5. Na każde kółko nakładanym trochę farszu i sklejamy.
6. Każdy pierożek przed pieczeniem jest posmarowany białkiem rozmąconym z mlekiem, aby ładnie się błyszczało ;)
7. Pieczemy ok. 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'




Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów