Kruche pierożki z warzywami i serem
Dziś przedstawiam przepis na kruche pierożki z papryką oraz białym serem.
Słodkie ciasto idealnie komponuje się ze słonym farszem.
Świetnie sprawdzają się na wycieczki, do pracy czy szkoły oraz przyjęcia, gdyż super smakują również na zimno.
Składniki:
300 g maki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
[białko zachowaj]
50 ml śmietany 12%
1 czerwona papryka
2 łyżki mleka
sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra
1. Paprykę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oliwie. Ostudź.
2. Wmieszaj do rozdrobnionego sera białego z dodatkiem śmietany, dopraw.
3. Mąkę, cukier puder, masło, żółtko i dwie łyżki śmietany zagnieć na jedną masę. Odstaw do lodówki.
4. Po kilkunastu minutach ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać kółka, tak jak na pierogi.
5. Na każde kółko nakładanym trochę farszu i sklejamy.
6. Każdy pierożek przed pieczeniem jest posmarowany białkiem rozmąconym z mlekiem, aby ładnie się błyszczało ;)
7. Pieczemy ok. 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'