Zupa z soczewicy / z mięsem i warzywami
Listopad to podobno zbiór wszystkich poniedziałków z całego roku. Mój dzisiejszy dzień faktycznie, nie należy do tych najlepszych, dlatego przygotowałam poprawiającą humor, sytą i kolorową zupę :)
Dzisiejsza propozycja to wersja z mięsem, ten element możecie pominąć lub zastąpić mój wybór mięsa - innym.
P.S Mam nadzieję, że nowa odsłona bloga przypadnie Wam do gustu.
Za logo i cały nowy wystrój bardzo dziękuję Marcie !
Składniki:
300 g szynki wieprzowej
[możesz pominąć lub wybrać inne mięso]
1 puszka soczewicy konserwowej
3 marchewki
1 cebula
1 por
1 papryka
pół szklanki groszku
[ja użyłam mrożony, polecam również z puszki]
pół szklanki fasolki szparagowej
[również u mnie mrożonej]
0,5 l buliony warzywnego
pietruszka
szczypta soli, pieprzu, mielonego imbiru, curry, gałki muszkatołowej, czosnku
większa szczypta papryki słodkiej jak i ostrej
dekoracyjnie śmietana
dekoracyjnie śmietana
1.Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy w garnku, na łyżce oleju, do momentu zeszklenia.
2. Dodajemy oczyszczone mięso, skrojone na drobną kostkę.
3. Na tartce z dużymi oczkami, ścieramy marchew, którą również dodajemy do garnka.
4. Dokładnie umyty i posztakowany por, jak i papryka skrojona w kostki trafia do reszty.
5. Całość dusimy przez ok. 5 minut.
6. Po tym czasie dolewamy bulionu.
7. Wrzucamy fasolę, groszę, u mnie zaplątały się również pojedyncze brukselki.
8. Doprowadzamy do wrzenia, i gotujemy przez następne 10 minut.
9. Pod koniec gotowania dodajemy soczewicę.
10. Doprawiamy przyprawami, na smak i ostrość. Zupa powinna być lekko pikantna.
I teraz już mamy czas aby zajadać naszą pyszną, rozgrzewającą i bardzo sycącą zupą.
Ah, dodam że ilość kalorii jest wręcz minimalna ;)
Mam nadzieję, że ten pomysł po tak długiej przerwie mojej nieobecności, spodoba się Wam i będzie często gościć w waszych kuchniach.