Kawa No.2

piątek, maja 16, 2014 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments

Moja strona facebook'owa przepełniona kawą, aż tu czuję jej zapach i smak :)
Dziś przedstawiam Ci 2 odcinek kawowego świata, będzie on podsumowaniem wszystkich informacji jakie zamieściłam na moim fanpage'u do tej pory :)
Następnym etapem będzie coś pysznego z kawą w roli głównej, a później rozpocznie się niekończący się [mam nadzieję] etap herbaciany [ale wszystko przed nami]

zdjęcie znalezione na stronie: niam.pl

Pierwszą część o kawie znajdziesz tutaj

Pierwszy podział kawy następuję ze względu na miejsce pochodzenia.
Wyróżniamy:

Hawaje
A na Hawajach rośnie łagodna, bogata smakowo kawa kona

Meksyk
Delikatny smak orzechowy o niskiej kwasowości znajdziemy w kawach meksykańskich. 

Tanzanię
Smak kawy jest kremowy, lekko słodki z zauważalną nutą jabłek i owoców cytrusowych. Posmak również słodki i owocowy, z niską kwasowością.

Gwatemalę
W Gwatemali plantacje kawy rozrzucone są po nierównym górskim terenie.Są to kawy aromatyzowane dymem, o czekoladowo - owocowym posmaku. Są bardzo cenione za ich niepowtarzalny charakter. 

Nikaraguę
Aromat posiada nuty owoców tropikalnych oraz mandarynki. Smak wyraźnie wytrawny z wyczuwalnym pikantnym posmakiem kakao.

Kostarykę
kawy o zrównoważonej kwasowości i naturalnym, orzeźwiającym smaku orzecha włoskiego.

Indię
Kawy monsunowe to specjalność Indii. Nazwa ta łączy się z technologią jej wytwarzania. Ziarna dojrzewają w otwartych suszarniach i są przewietrzane wiatrami monsunowymi, co w efekcie daje kawę o niepowtarzalnym łagodnym smaku. Na południu Indii uprawia się kawy korzenne. 

Indonezję
o upaleniu i zaparzeniu napój charakteryzuje się bogatym i aksamitnym smakiem z wyraźną nutą czekolady i karmelu, a także gęstym jak syrop naparem. 


Jamajkę
Kawa jamajska jest poddawana obróbce metodą mokrą tzn. ziarno jest pozbawiane łupiny za pomocą wody, co powoduje jego ładniejszy wygląd.

Jemen
"Po drugiej stronie Morza Czerwonego, w Jemenie, rośnie kawa znana powszechnie jako mokka. Nazwa wywodzi się od portu w Jemenie, Mokka, z którego wyprawiano pierwsze ładunki kawy do Europy (...) Ziarna mogą być pikantnie aromatyzowane, dojrzałe w smaku i lekko cierpkie."

Kolumbię
Kawa Supremo Medellin charakteryzuje się pełnym smakiem, średnią mocą oraz bogatym i delikatnym zapachem. Eksperci często określają smak kawy kolumbijskiej jako "jedwabisty" zalicza się on bowiem do najbardziej zrównoważonych i nadających się do picia o każdej porze kaw.

Kenię
Największą renomą cieszą się kawy kenijskie. 
Zaliczane do kaw wytrawnych.

Ma silny i wyrazisty smak z lekkim posmakiem wina. 
Kawa do Kenii trafiła z rąk Brytyjczyków w 1900 r.


Peru
Peru Ecoterra opisywana jest jako średnio mocna z wyczuwalnymi nutami ziołowo – czekoladowymi.

Brazylię
Jedna trzecia światowej produkcji kawy pochodzi z Brazylii, a plantacje ciągną się wzdłuż dróg. Drugim największym producentem jest Kolumbia. Znajdziemy tu kawę o pełnej konsystencji i łagodnym smaku. Odróżniamy dwa ziarna supremo [duże ziarno] i excelso [ziarno drobne]

Etiopię
 Kawa z Etiopii to kawa o winnym, lekko perfumowanym smakiem oraz aromatyczną nutką moreli, jagód, cytryn, winogron i kwiatów. 



Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów