Kawa No.1
Nie nazwałabym się miłośniczką kawy, jednak teraz coraz
więcej czasu spędzam w jej otoczeniu. Wiedza na temat parzenia, gatunków,
tradycji i całej kultury jest niezwykle
bogata.
Chciałabym Ci zaprezentować serię krótkich notatek
zawierających wszystko co powinien wiedzieć każdy kawosz.
Serię kawowych
nowinek zakończę przepisem z wykorzystaniem.. kawy : )
Informacji kawowych
szukaj również na moim profilu na facebook’u
Zacznę od samych początków.
Kawa rośnie na krzaczkach –
kawowcach, owocują one pierwszy raz dopiero po 3 / 4 lat. Owoce mają zielony
kolor, dojrzewając ciemnieją i zyskują piękny karmazynowy kolor.
Owoce arabicy
dojrzewają aż 6 / 8 miesięcy co pozwala na tylko jeden zbiór w roku, robusta
dojrzewa 3 miesiące dłużej. Owoce są zbierane ręcznie, ponieważ dojrzewają w
różnym czasie.
Kawa po zebraniu jest suszona. Można to wykonać rozkładając
ziarna w jednaj warstwie na słońcu.
W tym wypadu trzeba dość często przewracać ziarna kawy aby
nie uległy one fermentacji.
Drugą metodą jest pławienie owoców, które pozwala zachować w
większym stopniu smak i aromat.
Jak wiecie ziarna kawy są z jednej strony płaskie a z
drugiej wybrzuszone. Wyjątkiem jest ziarno elepfantine, które jest krzyżówką brazylijskiej
arabicy.
Zanim my będziemy mogli kupić kawę w sklepie, osoba
odpowiedzialna za jej sprowadzenie sprawdza czy kawa ma dokładnie tą wartość,
której potrzebuje, dopiero wtedy kawa jest poddawana procesowi palenia. Po
wypaleniu, ziarna są natychmiastowo oziębiane, pakowane i wysyłane.