wiosenna młoda kapusta z koperkiem
Czy są jakieś potrawy / obiady które kojarzą wam się z wiosną ? Dla mnie jedną z nich jest młoda kapusta z koperkiem. Może być dodatkiem do młodych ziemniaczków i kotleta schabowego [jeden z tradycyjnych polskich obiadów wiosennych :) ] lub może być podawana jako jedno, główne danie
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
sól / pieprz
1. Jedną główkę kapusty należy dokładnie umyć i oczyścić z niepotrzebnych liści.
2. Szatkujemy kapustę [ja główkę rozkroiłam na ćwiartki i kroiłam na małe kawałeczki].
3. Gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 7 - 8 minut., w lekko osolonej wodzie.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy do zeszklenia 1 drobno skrojoną cebulę.
5. Do cebuli dodajemy 2 łyżki mąki.
6. Następnie do cebuli i mąki dodajemy kapustę wraz z wodą. Można dodać ziele angielskie, pieprz oraz liścia laurowego.
7. Dusimy do momentu wyparowania wody, czyli ok. 15 minut.
8. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek oraz przyprawiamy solą i pieprzem
Smacznego :)