wiosenna młoda kapusta z koperkiem

piątek, maja 09, 2014 ZaKochaj się w Smakach 3 Comments

Czy są jakieś potrawy / obiady które kojarzą wam się z wiosną ? Dla mnie jedną z nich jest młoda kapusta z koperkiem. Może być dodatkiem do młodych ziemniaczków i kotleta schabowego [jeden z tradycyjnych polskich obiadów wiosennych :) ] lub może być podawana jako jedno, główne danie 


Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
1 cebula
2 łyżki oliwy 
2 łyżki mąki
sól / pieprz

1. Jedną główkę kapusty należy dokładnie umyć i oczyścić z niepotrzebnych liści.
2. Szatkujemy kapustę [ja główkę rozkroiłam na ćwiartki i kroiłam na małe kawałeczki].
3. Gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 7 - 8 minut., w lekko osolonej wodzie.


4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy do zeszklenia 1 drobno skrojoną cebulę.
5. Do cebuli dodajemy 2 łyżki mąki.
6. Następnie do cebuli i mąki dodajemy kapustę wraz z wodą. Można dodać ziele angielskie, pieprz oraz liścia laurowego.
7. Dusimy do momentu wyparowania wody, czyli ok. 15 minut.
8. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek oraz przyprawiamy solą i pieprzem




Smacznego :)

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów