Kawa No.1

sobota, maja 03, 2014 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments

Nie nazwałabym się miłośniczką kawy, jednak teraz coraz więcej czasu spędzam w jej otoczeniu. Wiedza na temat parzenia, gatunków, tradycji i całej kultury jest niezwykle bogata.
Chciałabym Ci zaprezentować serię krótkich notatek zawierających wszystko co powinien wiedzieć każdy kawosz. 
Serię kawowych nowinek zakończę przepisem z wykorzystaniem.. kawy : )

Informacji kawowych szukaj również na moim profilu na facebook’u

zdjęcie znalezione na stronie: http://www.tapeciarnia.pl/137934_kawa_kubek_serduszko.html


Zacznę od samych początków. 
Kawa rośnie na krzaczkach – kawowcach, owocują one pierwszy raz dopiero po 3 / 4 lat. Owoce mają zielony kolor, dojrzewając ciemnieją i zyskują piękny karmazynowy kolor. 
Owoce arabicy dojrzewają aż 6 / 8 miesięcy co pozwala na tylko jeden zbiór w roku, robusta dojrzewa 3 miesiące dłużej. Owoce są zbierane ręcznie, ponieważ dojrzewają w różnym czasie.

Kawa po zebraniu jest suszona. Można to wykonać rozkładając ziarna w jednaj warstwie na słońcu.
W tym wypadu trzeba dość często przewracać ziarna kawy aby nie uległy one fermentacji.
Drugą metodą jest pławienie owoców, które pozwala zachować w większym stopniu smak i aromat.

Jak wiecie ziarna kawy są z jednej strony płaskie a z drugiej wybrzuszone. Wyjątkiem jest ziarno elepfantine, które jest krzyżówką brazylijskiej arabicy.

Zanim my będziemy mogli kupić kawę w sklepie, osoba odpowiedzialna za jej sprowadzenie sprawdza czy kawa ma dokładnie tą wartość, której potrzebuje, dopiero wtedy kawa jest poddawana procesowi palenia. Po wypaleniu, ziarna są natychmiastowo oziębiane, pakowane i wysyłane.


Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów