Mleczna buraczkowa

piątek, stycznia 31, 2014 ZaKochaj się w Smakach 1 Comments

Jestem zachwycona jej smakiem. Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie tak dobry! :)
Buraki uwielbiam i lubię pod każdą postacią.
Rozgrzejcie się dziś troszkę, zupą buraczkową zabielaną mlekiem :)


Składniki:
3 średniej wielkości buraki
1 puszka fasoli białej lub czerwonej 
[zamiast fasoli możesz użyć ziemniaków]
włoszczyzna:
marchew, pietruszka, seler, kapusta, por, cebula
1 szklanka mleka

cukier, ocet, sól, liść laurowy, kostka rosołowa, pieprz czarny w ziarenkach i ziele angielskie

1. Buraki obieram. Połowę kroję na małą kosteczkę, a drogą połowę w duże talary 
 [jak na zdjęciu powyżej]

2. Całą włoszczyznę kroję na talarki i wrzucam wszystko do garnka.
Dodaję kostkę rosołową, pieprz, ziele angielskie oraz wszystko solę. 
Cebulę przysmażam nad płomieniem i dodaję do zupy.
[robiłam tak również w pieczarkowej - klik, klik]
Jeżeli wybrałaś/eś opcję z ziemniakami - pokrój je w kostkę i gotuj z resztą warzyw.


3. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. 

4. Pod koniec gotowania dodaję pół łyżeczki cukru oraz 1 porządną łyżkę octu. 
Gotuję jeszcze przez chwilę.

5. Po tym czasie dodaję mleko oraz odsączoną fasolkę.


Pyszna! 
Smacznego :)


Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów