Jaglane i lekkie kotleciki na raz

środa, sierpnia 27, 2014 ZaKochaj się w Smakach 2 Comments

Lekkie i idealne na szybką przekąskę.
Mimo iż pachnie już jesienią, przypominają one słoneczne i leniwe południa.
Zainspirowana przepisem, znalezionym na świetnym blog


Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
1 duża cebula
5 rzodkiewek
1 jajko
1 duża cukinia
pietruszka/koperek
ząbek czosnku
sól, pieprz

1. Kaszę przepłukać w zimnej wodzie i ugotować według instrukcji na opakowaniu. 
2. Cukinię należy zetrzeć na dużych oczkach tartki, lekko posolić i odstawić aby puściła wodę. Dokładnie odsączyć.
3. Cebulę i rzodkiewkę skroić lub zetrzeć na małych oczkach.
4. Wbić jajko, dodać pietruszki lub koperku lub oba :)
5. Wszystko razem wymieszać. 
6. Uformować małe kotleciki i piec na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 30 minut. 



Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów