Jaglane i lekkie kotleciki na raz
Lekkie i idealne na szybką przekąskę.Mimo iż pachnie już jesienią, przypominają one słoneczne i leniwe południa.
Zainspirowana przepisem, znalezionym na świetnym blogu
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
1 duża cebula
5 rzodkiewek
1 jajko
1 duża cukinia
pietruszka/koperek
ząbek czosnku
sól, pieprz
1. Kaszę przepłukać w zimnej wodzie i ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Cukinię należy zetrzeć na dużych oczkach tartki, lekko posolić i odstawić aby puściła wodę. Dokładnie odsączyć.
3. Cebulę i rzodkiewkę skroić lub zetrzeć na małych oczkach.
4. Wbić jajko, dodać pietruszki lub koperku lub oba :)
5. Wszystko razem wymieszać.
6. Uformować małe kotleciki i piec na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok. 30 minut.