Pizza na grubym cieście
9 luty to Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Przygotowaliście się do świętowania? :)
4. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Wybierzecie tą na cienkim / kruchym / drożdżowym / grubym cieście ?
A może z braku czasu zadzwonicie do waszej ulubionej pizzerii po najlepsze na świecie pizze?
Proponuję Wam dziś świetny pomysł na pizze na grubym cieście, jeżeli nie masz w domu drożdży a sklepy za daleko :) - zobacz ten przepis
----> klik klik
Dziś będzie dużo zdjęć :)
Ciasto
składniki:
400 gr mąki pszennej
1/4 opakowania świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
szczypta cukru i soli
Składniki mojej pizzy
[wybierz te które lubisz najbardziej]
1. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy szczyptę soli i cukru i jedną, dwie łyżeczki oleju lub oliwy.
2. W oddzielnej misce rozgniatamy drożdże na małe kawałeczki i zalewamy dość ciepłą wodą.
Pamiętaj aby woda nie była "wrząca", bo zabije drożdże.
3. Przelewamy rozmieszane drożdże do mąki i wyrabiamy ciasto. W zależności od konsystencji, można dosypać mąki. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzące od ręki.
4. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
5. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je ugniatamy i rozkładamy na blachę lub formę do pizzy.
6. Ciasto smarujemy sosem
[jeżeli nie macie czasu na przygotowanie sosu można wysmarować oliwą z ziołami bądź ketchupem]
Mój sos: ketchup, musztarda, zioła prowansalskie, oregano, czosnek, szczypta soli, cukru, pieprzy, słodkiej i ostrej papryki.
Krok po kroku.
Tak powstawała moja pizza
7. Wstawiamy pizze do nagrzanego piekarnika na 200* na 30/40 minut
Mam nadzieję, że dzisiaj pizza będzie smakować wszystkim :)
Smacznego