Zupa - krem z selera
Na jesienne obiady najlepsze zupy – kremy. Rozgrzewają i są
bardzo sycące. Dodatkowo są mało kaloryczne. Uwielbiam kremy a jednym z
najlepszych moim zdaniem jest krem z selera.
A oto pełen witamin przepis.
Na zdrowie :)
Składniki:
2 główki selera (średniej wielkości)
1 sztuka pora
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
2 łyżki masła
0,5 litra bulionu
Kilka łyżek otrębów
Przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, cynamon
Pierwszym naszym krokiem jest umycie i obranie warzyw. Pora
najlepiej rozkroić na 4 części i przepłukać go pod wodą. Pomiędzy jego płatami
możemy znaleźć jeszcze ziemie. Kroimy w poprzek.
Kroimy następnie 3 ziemniaki oraz 2 selery. Nie ma to
znaczenia w jaki sposób je pokroicie. Najważniejsze jest aby miały podobne rozmiary.
Na maśle podsmażamy ok. 3 minut pokrojone 2 cebule wraz z
czosnkiem (również pokrojonym)
Dorzucamy ziemniaki, selera i pora.
Na tym etapie również przyprawiamy.
Chwilkę podsmażamy. Dolewamy bulion. Ja na pół litra wody
dałam jedną kostkę rosołową.
Gotujemy ok. 5 minut.
Moim tajemnym składnikiem kremów są otręby. Zagęszczają zupę
i rewelacyjnie się łączą z selerem.
Wszystko miksujemy. Jeżeli uważasz, że Twój krem jest zbyt
wodnisty dodaj więcej otrębów.
Na patelni podprażam otręby i posypuję nimi zupę.
Pachnie i smakuje nieziemsko
:)