Zupa - krem z selera

środa, listopada 13, 2013 ZaKochaj się w Smakach 1 Comments

Na jesienne obiady najlepsze zupy – kremy. Rozgrzewają i są bardzo sycące. Dodatkowo są mało kaloryczne. Uwielbiam kremy a jednym z najlepszych moim zdaniem jest krem z selera.
A oto pełen witamin przepis.
Na zdrowie :)




Składniki:
2 główki selera (średniej wielkości)
1 sztuka pora
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
2 łyżki masła
0,5 litra bulionu
Kilka łyżek otrębów
Przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, cynamon

Pierwszym naszym krokiem jest umycie i obranie warzyw. Pora najlepiej rozkroić na 4 części i przepłukać go pod wodą. Pomiędzy jego płatami możemy znaleźć jeszcze ziemie. Kroimy w poprzek.


Kroimy następnie 3 ziemniaki oraz 2 selery. Nie ma to znaczenia w jaki sposób je pokroicie. Najważniejsze jest aby miały podobne rozmiary.


Na maśle podsmażamy ok. 3 minut pokrojone 2 cebule wraz z czosnkiem (również pokrojonym)
Dorzucamy ziemniaki, selera i pora.
Na tym etapie również przyprawiamy.


Chwilkę podsmażamy. Dolewamy bulion. Ja na pół litra wody dałam jedną kostkę rosołową. 
Gotujemy ok. 5 minut.


Moim tajemnym składnikiem kremów są otręby. Zagęszczają zupę i rewelacyjnie się łączą z selerem.


Wszystko miksujemy. Jeżeli uważasz, że Twój krem jest zbyt wodnisty dodaj więcej otrębów.
Na patelni podprażam otręby i posypuję nimi zupę.

Pachnie i smakuje nieziemsko

:) 

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów