Porady: Jak ugotować brukselkę aby nie była gorzka?

poniedziałek, stycznia 06, 2014 ZaKochaj się w Smakach 0 Comments

Brukselka 


Moim zdaniem jedno z niedocenionych warzyw. 
Jednym z powodów dlaczego, jest sposób jej przygotowania. 
Zazwyczaj smakuje nam gorzko, a to nie odpowiada każdemu. 
Nie rezygnujmy z tak wartościowego warzywa i gotujmy tak aby nam smakowało.

Jak zatem ugotować brukselkę aby była smaczna?

Brukselkę należy dokładnie umyć i oczyścić z górnych listków.
 Jej trzonki powinno się przekroić na krzyż (wtedy szybciej się ugotuje)
Taką brukselkę wrzucamy do wrzątku z solą oraz cukrem.
To właśnie gotowanie brukselki z cukrem sprawia, że nie jest ona gorzka. 


Gotujemy ok 5-8 minut od ponownego zagotowania wody.

Tylko cukier - cała tajemnica. 
A jaki jest Wasz sposób na to aby brukselka była smaczna?


Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów