Porady: Jak ugotować brukselkę aby nie była gorzka?
Brukselka
Moim zdaniem jedno z niedocenionych warzyw.
Jednym z powodów dlaczego, jest sposób jej przygotowania.
Zazwyczaj smakuje nam gorzko, a to nie odpowiada każdemu.
Nie rezygnujmy z tak wartościowego warzywa i gotujmy tak aby nam smakowało.
Jak zatem ugotować brukselkę aby była smaczna?
Brukselkę należy dokładnie umyć i oczyścić z górnych listków.
Jej trzonki powinno się przekroić na krzyż (wtedy szybciej się ugotuje)
Taką brukselkę wrzucamy do wrzątku z solą oraz cukrem.
To właśnie gotowanie brukselki z cukrem sprawia, że nie jest ona gorzka.
Gotujemy ok 5-8 minut od ponownego zagotowania wody.
Tylko cukier - cała tajemnica.
A jaki jest Wasz sposób na to aby brukselka była smaczna?