"Wiesz co jesz?" - jajka

poniedziałek, listopada 18, 2013 ZaKochaj się w Smakach 7 Comments

Dziś chciałabym powiedzieć kilka ważnych rzeczy odnośnie jajek


Mniej więcej dwa razy w tygodniu do naszego bloku przyjeżdżają "wiejskie jajka". 
Warto je kupować? 
To raczej pytanie dość oczywiste bo jasne jest, że takie jajka 
(jeżeli mamy faktycznie do czynienia z jajkami od kur pochodzących ze wsi czyli z chowu ekologicznego) 
są smaczniejsze i całkowicie inaczej wyglądają.

Ale zacznijmy od początku.
Jajka mają wysokie wartości odżywcze, ponieważ zawierają cenne białko ale również tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne.
Są one niezbędne w cukiernictwie. 
Dzięki temu, że dość łatwo oddzielić jest białko od żółtka ma ono podwójne zastosowanie, bowiem każde z nich ma inne właściwości.

Białko
Najczęściej wykorzystywane jako środek spulchniający. 
Trzeba pamiętać aby do białek nie dostała się chodź kropelka żółtka, 
wówczas piana nam się ładnie nie ubije. 
Wskazówka:
Do ubijania piany dodaj szczyptę soli - piana będzie sztywna i lepiej się ubije :)
Białko jaja kurzego zawiera substancje klejące, dzięki czemu łączy ze sobą warstwy masy.

Żółtko
Intensywność jego koloru zależy od tego co jadła kura.
Żółtko bardzo dobrze wiąże ze sobą wszystkie składniki.
Wpływają na kruchość ciasta oraz nadają piękny złocisty kolor jeżeli posmarujemy na przykład chałkę przed włożeniem do piekarnika. 

Białko vs żółtko
Białko wygrywa. 
Jest go aż 57 % w całym jajku. 
Żółtka zaś 33 %. 
Reszta to skorupka.

Jak przechowywać?
Jajka powinno się przechowywać stroną bardziej zaokrągloną ku dołowi. 
W przeciwnym razie powietrze, które przedostaje się do wnętrza jajka (powiększające swoją powierzchnie wraz ze starzeniem się jajka) może spowodować odklejenie się 
cieniutkiej błonki wyścielające jego wnętrze. 
Jaja trzymamy w lodówce! Nigdy w żadnym innym pozornie bezpiecznym dla nich miejscu.
Można również przechowywać jajka w zamrażalniku ale bez skorupki. 
Oddzielnie biało i żółtko - nawet do 4 miesięcy.

Jak sprawdzić czy jest świeże?
Świeże jajko przy rozbijaniu nie wydaje żadnego dźwięku.
Można szybko sprawdzić czy jajo jest świeże. 
Wystarczy włożyć je do roztworu ( 1 łyżka soli - 100 ml wody).
Świeże - tonie
Stare - wypływa na wierzch.

Istnieje jeszcze jeden test - gdy jajko jest świeże bardzo ciężko się je obiera. Skorupka odchodzi kradnąc nam bardzo dużo jajka. 
A stare ? Obiera się szybko i łatwo.

Znalazłam ostatnio sposób na szybkie obieranie, jeszcze nie próbowałam ale może Ty skorzystasz :)



Zwracasz uwagę na to co jest napisane na Twoim jajku?
To są dla nas - konsumentów bardzo ważne informacje. 
Najczęściej spotykasz jajka, gdzie pierwsza cyfra to 3, mam rację ?

Wiesz co to oznacza ?

3 - Twoje jajko zniosła kura, przetrzymywana w ciasnych i małych klatkach. Została również naszpikowana antybiotykami. Nigdy nie widziała słońca ani trawy. Smaczne jako zniosła ?
[chów klatkowy]

2 - Twoja kura chodzi! I to jedyna różnica pomiędzy 3 a 2. Dalej w ciemności, dalej w ścisku ale chodzi.[chów ściółkowy]

1 - Tą kurę na pewno pamiętasz z obrazków z książek, lub z odwiedzin na wsi. Chodzi, ma światło i czyste powietrze
[wolny wybieg]

0 - Ta kura dodatkowo je specjalnie przygotowaną dla niej paszę ze składników naturalnych 
[chów ekologiczny]


Jakie jajka Ty kupujesz?


:)

Ulubione

Top blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów