Pierogi z soczewicą i zielonymi oliwkami
Dziś pomysł na pierogi wegetariańskie z pyszną soczewicą oraz oliwkami. Nie ma znaczenia czy wykorzystacie soczewicę zieloną lub czerwoną.
Przedstawiam Ci przepis na podstawowe ciasto na pierogi, z którego zawsze korzystam:
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody [ale nie wrzątku]
szczypta soli
łyżka masła [nie zawsze dodaję]
Składniki na farsz:
szklanka suchej soczewicy
duża cebula
pół szklanki oliwek [zielonych / czarnych]
Przygotowanie farszu:
1. Soczewicę gotować w lekko osolonej wodzie, do miękkości, ok. 20 minut.
2. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
3. Ugotowaną soczewicę oraz cebulę zmiksować. Jeżeli nie posiadasz blendera, możesz ugnieść wszystko widelcem lub ugniataczem do ziemniaków.
4. Do farszu dodać drobno pokrojone oliwki, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
1. Wszystkie składniki wymieszać.
2. Zagnieść dokładnie ciasto.
3. Na stolnicy wykrawać szklanką lub kubkiem, kółka.
4. Na środku każdego kółka, ułożyć łyżeczkę farszu i zamknąć, przygniatając dokładnie brzegi ciasta.
5. Gdy będziemy mieć gotową partię pierogów - wrzucać je do gotującej się, osolonej wody [i w tym momencie płomień zmniejszyć].
6. Gotować ok. 3 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnie.
Ugotowane pierożki dokładnie wytarzać :) w maśle, aby się nie posklejały.
Przepis bierze udział w akcji na wegetariańskie obiady. Jeżeli szukasz inspiracji, zajrzyj: